Bula imobiliară e hotărâtă să facă ravagii. Cât te costă să-ți cumperi apartament, vara asta. Prețurile sunt de pe altă planetă

de: Mădălina Bahrim
16 08. 2022

Dacă plănuiești o achiziție mare, cum ar fi o casă sau un apartament, perioada pe care o traversăm ar putea să nu fie cea mai potrivită. Motivul? Prețurile de pe piața imobiliară au ținut pasul cu inflația și înregistrează majorări chiar și de două cifre procentuale.

Cele mai recente analize realizate pe piața noastră imobiliară, segmentul rezidențial, indică faptul că inflația își spune cuvântul și aici. Prețurile apartamentelor au continuat să se aprecieze în ultima perioadă, chiar dacă salariile angajaților români nu au crescut pe măsura scumpirilor și, în unele cazuri, chiar n-au fost deloc majorate.

Cine vrea să-și cumpere casă acum trebuie să „stea” bine la capitolul „bani”

Achizițiile imobiliare în această perioadă nu se adresează oamenilor care vor să facă economii la fiecare pas pe care-l fac în viață. Adevărul e că astăzi, pe același imobil pe care l-ai fi cumpărat anul trecut, de exemplu, vei plăti chiar și cu 20% mai mult, strict din cauza modului în care evoluează economia, nu pentru că respectivul imobil ar fi fost renovat sau i s-ar fi adus anumite îmbunătățiri care să justifice scumpirea. Asta se numește inflație!

Ca să vorbim concret, pe cifre, facem referire la o analiza realizată de curând, de Premier Estate Management și Imobiliare.ro, pentru piața din București.

„Prețurile solicitate pentru apartamentele noi din București au continuat evoluția crescătoare și în al doilea trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului trecut (…)

Media creșterilor pentru segmentele mass-market, mediu, mediu-ridicat, premium și lux se situează între 10-22%.

Analiza ia în calcul prețurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022 în baza a 7.831 de anunțuri de vânzare listate în Imobiliare.ro”, spun sursele citate.

Segmentul de locuințe accesibile (mass-market), cu prețuri cuprinse între 1.250 și 1.600 euro/mp util, a cunoscut cea mai mare creștere în trimestrul II al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și anume 22%. Comparativ cu primul trimestru al acestui an, s-au observat mici corecții pe anumite zone, în medie observându-se totuși o creștere de 5% a prețurilor solicitate.

În sectorul 6 (cu precădere Militari, Drumul Taberei, Apusului) se poate observa o creștere semnificativă de la un an la altul, cuprinsă între 13 și 35% a prețului solicitat.

”Contrar așteptărilor, prețurile pentru apartamentele noi nu sunt în scădere, ci în staționare, comparând evoluția T2 2022 față de T1 2022. Punem acest fapt atât pe seama costurilor de construcție a căror evoluție încă nu s-a stabilizat, cât și a creșterii nivelului de trai pentru mare parte a populației. În ceea ce privește următorul trimestru ne așteptăm la ajustări pentru proiectele localizate în zone mai puțin accesibile”, explică Andreea Comșa, Andreea Comșa, Managing Director, Premier Estate Management.